Lager                                       Västergatan 21
Malmö Fotobiennal 2017      10.6 – 18.6 2017

Vernissage lördag 10 juni kl 12-16

_____________________________________________________

Utställare: Ewa Berg, Anna Jin Hwa Borstam, Cian Burke, Gisela Eriksson, Sebastian Franzén,
Christel Lundberg, Tuss Marie Lysén, Malin E Nilsson, Cecilia Sering, Carina Stankovich, Helga Steppan

Konstnärerna kommer att finnas på plats under vernissagen lördag 10 juni.

———————-

Nedslag

Försöker greppa

Vanvett

Rör oss i olika lager

Registrera

Stuva om 

Ändra riktning

Fördjupning

Flytta blicken

Precision

Fånga 

Hitta en annan berättelse 

Sätta ner

————————-

 

Utställningskommissarier:
Christel Lundberg, info@christellundberg.se
Pepe Viñoles:, pe24vi@yahoo.es

yeswebb-Rostrum-The-Society-of-the-Spectacle

Posted in kommande, Vernissage/Opening | Leave a comment

ULRIKA SPARRE Vernissage / Exhibition

_____________________________________________________

ULRIKA SPARRE
Energy Plan

Varmt välkomna till vernissage lördagen 13 maj kl 12-16
Artist Talk kl 14

Utställningen pågår 13 maj – 4 juni 2017
Öppet: tors–fredag kl. 14–18 & lör–söndag kl. 12–16

Långviksskär_ 1081_C_LR_01

I utställningen Energy plan på Galleri Rostrum undersöker konstnären Ulrika Sparre människans relation till sten och mark. Stenar från platser världen över avger energi och anses av människan besitta inneboende krafter. Ett exempel är den svarta diabasen som bryts i Norra Skåne och som anses hålla en inneboende magnetism vilket skapar säregna och unika strömningar som kan upplevas fysiskt. Ofta förflyttas olika stenar och mineraler för att används av människan för högre syften såsom helande och transformation. Genom att arrangera och placera stenar i olika formationer uppkommer i stenarnas relation till varandra olika immateriella former av energi.

I Sparres verk Ear to the ground undersöks vårt mänskliga sökande efter sanning och villkoren för mänsklig existens och återspeglar hur konstnären genom sina sinnen möter skärgårdens stenlandskap. Utgångspunkten är det andliga och kroppsliga sökandet i naturen och hur dessa relationer skapas och omskapas.

I utställningen visas video, ljud-inspelningar av stenar (Field recordings), fotografi, Energi plan teckningar samt stenar. Experiment with Cat och Trojaborg (Stones from Snæfellsnes) är två verk av The Leyline Project (Ulrika Sparre & Steingrimur Eyfjord) som undersöker det kontroversiella curry-nätet och ley-linjer.

I sitt konstnärliga arbete intresserar Ulrika Sparre sig för samtida sanningssökande och behovet av existentiella frågeställningar i vårt sekulära samhälle. Hon undersöker skapandet av tro och identitet samt uppkomsten av olika subkulturer och trossytem. Sparre vill belysa de överenskommelser vi gör runt vedertagna sanningar och relationerna till det vi kollektivt kommer överens om. Hon framhåller individens förhållande till sig själv, sina rädslor och sitt eget existentiella sökande. Hennes arbeten tar sig uttryck i påståenden och frågor och visualiseras genom fotografi, skulptur, video, installation, ljud, performance och text.

Ulrika Sparre (f. 1974) bor och arbetar i Stockholm. Hon utbildade sig på Konstfack och Gerrit Rietveld Academie i Holland. Hennes arbeten har presenterats på bl.a. Reykjavik Art Museum, Galleri Niklas Belenius, Varbergs Konsthall, Galleri Stene Projects och Interaktiva Institutet.

Sparre är under våren 2017 aktuell med utställningen Stenens axiom på Dome of Visions samt Beckers Konstnärsstipendium 30 år på Färgfabriken i Stockholm.

www.ulrikasparre.com

Varmt Välkomna!

För mer information, förhandsvisning var god kontakta:
Helga Steppan 073 78 21146 // Jukka Värelä 073 66 99 820

Galleri Rostrum stöds av Malmö Stad.

Posted in evenemang, Vernissage/Opening | Leave a comment

AAW med Emir Krajišnik – Art Mech Lab, Malmö 2017

Rostrum presenterar en Art After Work med konstnären Emir Krajišnik
tisdagen 9 maj kl 18 –21. Varmt välkomna!

Inbjudan att deltaga i projektet ART MECH LAB Konstnär Emir Krajišnik har skapat Art Mech Lab, ett projekt som involverar konstnärer, arkitekter, musiker, och kultur- / konstintresserade.

Projektets arbetsmetod liknar den man möter när man t ex köper IKEAs möbler, dvs man får ett paket med alla tillhörande delar, enkla verktyg samt monteringsanvisningar. Det enda som “saknas” i Art Mech Lab’s box är anvisningen, vad man ska skapa och detta skapar möjlighet att själv bestämma hur delarna ska monteras ihop, och vad ska detta verket föreställa eller utrycka. Utifrån Emir Krajisniks erfarenhet med AML där han skapade Verket “Vertigo Tatlin” krävs ca en till två timmar för att skapa sitt verk. Det färdiga verket ska sedan fotograferas, demonteras och delarna och verktygen läggas tillbaka i boxen till nästa deltagares förfogande. Man kan se det hela som en stafett.

Projektet genomfördes första gången sommaren 2015 i Sarajevo i samarbete med Gallery Duplex 100m2. 2016 utfördes projektet på Galleri Ping-Pong i Malmö under Multipel medlemsutställning och nu på Galleri Rostrum på Art After Work. Art Mech Lab Box har hittils transformerats i många olika former, och har hållits i händerna av hundratals deltagare i projektet. Det har också varit på besök i Stockholm där konstnärer velat delta. Ambitionen är att AML ska fortsätta sin resa och du är nu välkommen att delta med ditt verk.

Konstnären kommer att finnas på Galleri Rostrum den 9 maj 2017 mellan 18.00 och 21.00.

Med stöd av Malmö Stad och Mediaverkstaden Skåne.

Presskontakt och mer information: Christel Lundberg, 0730-556926AML_Malmo_2017

Posted in Art After Work/AAW, kommande | Leave a comment

Galleri Rostrum gästar Oscar Persgården under påskveckan

Rostrums medlemmar

ställer under påskveckan ut på:

Oskar Persgården, Österlen

Nathaliavägen 32, Löderup

Vernissage långfredagen den 14 april kl. 11-17

Öppettider: Långfredag till annandag påsk kl. 11-17, 22-23 april kl.11-17

Dagarna i veckan öppet vid behov.

Påskdagen den 16 april kl.16.00 ges en konsert i “salongsform”. 

Beethovens pianotrio nr 5 i d-dur (den s k spöktrion) samt cellosonat nr 2 i g-moll.

Piano: Daniel Guas, violin: Lilja Rasimus, cello: Ingrid Nordenhake

image1

Posted in Art After Work/AAW, evenemang, kommande | Leave a comment

Henrik Rylander

Galleri Rostrum 8 april – 7 maj
Vernissage 8 april 12-16

(Observera att Valborgsmässoafton, den 30 april, har galleriet stängt)
hr
Desinformativt ljudframförande av
J Essing och H Rylander kl 14

Henrik Rylanders utställning är sprungen ur ett samhälle präglat av falsarier och faktoider.
Konspirationsteorier, xenofobi, makt och dess missbruk. Ljud och missljud. Information och desinformation.

Infromation

Henrik Rylander är konstnär, kompositör och fotograf. Född i Malmö 1966, bor och verkar i Göteborg. Sedan utbildningen på Högskolan för Fotografi och Film med examen år 2000 har Rylander ställt ut på bl. a. Borås Konstmuseum, Kristinehamns Konstmuseum,
Färgfabriken i Stockholm, Galleri Box, Galleri 54, Sub Bau och 300m3 Artspace i Göteborg, Martin Bryder Gallery i Lund och Cirkulationscentralen i Malmö samt Fake Space i Beijing, Kina. Han är kompositör och medlem i banden The Skull Defekts, Saturn and the Sun och Orchestra of Constant Distress, samt medgrundare och medlem i Union Carbide Productions.

Posted in Vernissage/Opening | Leave a comment

NEKTARGROTTAN

AAW. Art After Work

NEKTARGROTTAN

Tisdagen den 4/4 intar NEKTARGROTTAN Galleri Rostrums Art After Work på Västergatan 21. Galleriet är öppet 17-21. Håll utkik för specifika tider för de olika akterna!

test 101 (kopia)

NEKTARGROTTAN är en samlingsutställning med konstnärerna Amanda Ferm, Hannah Federley Holmkvist, Lars Jonsson, Linnea Hansander, Mattias Hellberg och Sofia Larsson, kurerad av Hannah Federley Holmkvist. Bandet Angel Heart spelar live.

Om NEKTARGROTTAN

I skuggan av de mystiska förhållandena kring ön Atlantis existerar myten om ett annat försvunnet rike: NEKTARGROTTAN. En plats djupt sjunken i jordens inre, tyngd av forntida växters nektar. Som legenden lyder ska solen i sin tidiga existens belyst vår jord oavbrutet utan solnedgång i ett sekel. När solen sedan fick den rytmen vi idag känner till som natt och dag så uppkom ett prunkande paradis. Människor, djur, växter och för oss ännu oidentifierade organismer levde i symbios med varandra. Forskare och entusiaster har i århundraden grävt under marken för att hitta den mytomspunna grottan. De vetenskapliga fynden är hittills mycket knapphändiga och utgrävningar pågår än idag världen över. Forskare hoppas hitta ledtrådar till vad som fick riket att gå under, men det som egentligen intresserar flest är mystiken kring den nektar som tycks ha producerats i enorma mängder och aktats som den ädlaste av metaller.

Vägen till att hitta NEKTARGROTTAN är genom ett sökande i djupet, liknande de inre djupdykningar vi gör när vi vill hitta eller skapa mening i något vi gör. Drivet av rädsla eller nyfikenhet inför vad som finns gömt kan vi gräva oss genom oss själva. Hannah Federley Holmkvist presenterar: NEKTARGROTTAN är en utställning om vad idéer, skapande och verkligheten kan göra med oss.

 

~ ~ ~

Medverkande konstnärer:

AMANDA FERM

How to survive a chronic bear attack (2014-ongoing)

För att handskas med situationer som skapas av t.ex. kärlekar, sjukdom och livspusslet försöker Amanda Ferm kliva in i rollen som problemet och bygga en värld kring det vilket gör att hon kan studera det inifrån. Verket How to survive a chronic bear attack är i ständig utveckling och under denna utställningen visar Amanda teckningar och jakt-objekt.

 

HANNAH FEDERLEY HOLMKVIST

I videoverket Fertilizer strävar Hannah Federley Holmkvist efter att träda in i glömda och okända roller. Med suggestiva och näst intill rituella bilder härmar människan naturen i ett försök att vara den man är i naturen, i staden och den man är egentligen.

 

LARS JONSSON

Med en förkärlek för trams och sommarlov skapar Lars Jonsson skulpturer och installationer. För denna utställningen har Lars utifrån sin fäbless för färgglada färger, figurativa motiv och alkoholromantiska scener skapat verket SPÄTKAUF [tyska för öppet sent], som är en egen version av de natt-öppna närbutikerna i Berlin.

 

LINNEA HANSANDER

VJ Shadow / I got sucked into the fear and I couldn’t resist är ett interaktivt VJ-set där skuggspel görs av rädslor. Kom och gör en skugga av din största rädsla, och dansa tillsammans med skuggorna på ett fantasmagoriskt litet dansgolv. Kom och var med, rädslan är en mäktig skugga, men du är av kött och blod.

Av och med Linnea Hansander samt alla deltagande.

TID: ca 19.00

 

MATTIAS HELLBERG

Morphing into Edward Snowden

Change smoothly from one image to another by small gradual steps using computer animation techniques. “3D objects can be morphed into other objects” – Google.

Morphing into Edward Snowden är ett performance som utförs av en billig dammsugarversion av Edward Snowdens “telepresence robot”. På en skärm har Mattias Hellbergs och Edward Snowdens ansikten morphats ihop med hjälp av ett Snapchat-filter. Verket undersöker gränsen mellan människa och maskin. Arbete och fritid. Kropp och själ. Och gränsen mellan Mattias Hellberg och Edward Snowden.

 

SOFIA LARSSON

OMSVEP är personliga associationer till flykten, det lätta omlandet och tostones. De fotograferade tillfällena bär alla på en dragning till mentala gränsland och en stark önskan om att få vältra sig i det naiva drömmeriet. Det är brottstycken av barndom, techno, Alzheimers, surf och konstlad dekadens inbäddat i medelklassens förlamande trygghet.

 

ANGEL HEART

Bandet Angel Heart bildades 2016 och har utvecklat Hannahs Federley Holmkvists låtar till något annat än när de tidigare framförts solo. Drömskt och i en egen sfär blandas vibrerande bastoner, glödande gitarrer, dynamiska rytmer med och ärlig sång. Bandet är Robin Sandqvist (bas), Viktor Spasov (gitarr), William Reis (trummor) och Hannah Federley Holmkvist (sång, gitarr).

TID: ca 19.30

~ ~ ~

Liveakter:

19.00 VJ Shadow / I got sucked into fear and I couldn’t resist

19.30 Angel Heart

 

 

Posted in Art After Work/AAW, evenemang, kommande | Leave a comment

Välkomna att besöka oss på Supermarket Art Fair 23-26 mars 2017!

 

RISK_02_DSC0958_Flat_LR

WELCOME to visit us at Supermarket Art Fair 

23–26 March
Opening hours:
Thursday–Saturday 11–20
Sunday 11–18

Svarta Huset, Metro Telefonplan
Stockholm

Gallery Rostrum will participate with this project:


RISK
– breaking boundaries 

In every artistic movement, in every step of the artistic process, the risk is present. Present in order for us to move. We yet don’t know were we are going, solely, because without the risk it is impossible to move, At all.

A risk – is a possibility of loss, but also a chance of meeting the unknown and the intimacy of closer honesty. It is a process where “Loss or gain” is present at the same time. The vulnerability is a chance.

In this project, the participating artists work with the theme of ‘risk taking/ intimacy’ in their own individual and different artistic practises. We are all breaking a boundary in order to achieve something unpredictable.

See more: http://www.supermarketartfair.com/

and

https://www.facebook.com/events/702022029959452/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Art After Work/AAW, evenemang, kommande | Leave a comment

Madeleine Aleman, Jannike Brantås och Rikard Fåhraeus på Galleri Rostrum, Malmö 11/3- 2/4

 2webbdervish-svart-ny

Madeleine AlemanJannike Brantås och Rikard Fåhraeus

Egentligen

Galleri Rostrum är glada att presentera tre medlemmar från Studio 44 i Stockholm. Studio 44 är ett konstnärsdrivet galleri.

 

Vernissage lördagen den 11 mars kl 12-16

Artist-Talk äger rum på vernissagedagen kl. 14

 

Egentligen är en flerskiktad utställning som tar avstamp i Artists Roles/Artists Rules, en svensk-kinesisk utställning som visades på Studio44 i Stockholm, hösten 2016. Artists Roles/Artists Rules diskuterade olika konstnärsroller samt kulturella likheter och skillnader.

Egentligen handlar om ett slags tolkning på olika nivåer. Vad händer när en konstnär gestaltar något utifrån en annan konstnärs uttryck? Vad händer när konsten möter en publik?

Ordet ”Egentligen” har en bakgrund som säger något viktigt om hur vi kan förhålla oss till kommunikation. Inte bara missförståndets och poesins ”egentligen”, som försöker klargöra, omvandla, utan även upplysningens ”egentligen”. Ett tillstånd där det ena övergår i det andra. Transformationens ögonblick, kanske snabbt, som i en aha-upplevelse, eller långsamt, som i det motvilliga accepterandet. Vi vill se vad som egentligen händer vid tolkning av konst utifrån betraktarens horisont. Vi utgår från olika begrepp och metoder för att söka öppna seendet inför verken.

 

Madeleine Aleman, Jannike Brantås och Rikard Fåhraeus är utbildade på Konstfackskolan i Stockholm.

Jannike visar en installation och ett skulpturalt objekt med ljud.

Madeleine ställer ut 5-6 kolteckningar och ett objekt.

Rikard visar installationen ”rum i rummet”.

De visar också ett gemensamt videoverk

 

Utställningen pågår till söndagen den 2 april.

 

Hjärtligt välkommen!

 

Galleriet är öppet:

torsdag – fredag kl.14 -18

lördag – söndag kl.12 – 16

Posted in Vernissage/Opening | Leave a comment

Caroline Wall och Johannes Packalén Rosberg

Välkomna på Art After Work tisdag den 7:e Mars, 17-21.

INKRÄKTARSENSOR

Caroline Wall & Johannes Packalén Rosberg
ej

Caroline och Johannes delar ett rum i ett ateljékollektiv. I den gemensamma ateljén har de under det gångna året jobbat emot en utställning vid namn INKRÄKTARSENSOR vilken vi nu har äran att ställa ut på Galleri Rostrum.

Om utställningen:

Genom skapandet har Caroline och Johannes gått ifrån sina egon och tillåtit varandra att måla över, ta bort och ersätta moment av verken som möjligen setts som “heliga” av den andre: att stänga av sin INKRÄKTARSENSOR.

Grundtanken var att genom ett fritt samarbete utforska processen och utkomsten av detta. Fokus har varit på det som sker mellan två personer i konstant simultant utövande av den valda konstformen.

Caroline och Johannes har jobbat utifrån tankar kring rymd och den psykologiska aspekten kring hur de som individer, olika som de är, kunnat forma och mötas i gemensamma verk utanför deras individuella estetiska ramar samt diskutera hur olika tankar gestaltas och i slutändan blir det som betraktaren här får ta del av.

Posted in Art After Work/AAW, kommande | Leave a comment

Elin Bengtsson

FACEPLANT WATERCOLOR HEAD IN A BOAT
BLIND SPOT MIRROR BABY SAIL SINK FLOAT
ebW

Elin Bengtsson har de senaste tre åren tekniskt sett nästan uteslutande arbetat med akvarell på polypropylen. Det är ett sätt att måla som är otypiskt för akvarellen, där all färg lägger sig på det blanka papprets yta, där det torkar, men kan fortsätta redigeras i evighet med vatten. Det är en öppen och sökande metod där vatten och färg hälls på penslas runt och torkas bort om och om igen. Tekniken tillåter uttrycket att bli både skört och brutalt på samma gång, vilket speglar motiven väl: det obekväma och otillfredsställande i att ha en kropp och ett ansikte, det tunga i att vara en människa bland andra människor. Relationen till den andres blick, otillräckligheten och längtandet och ansvaret och rusandet ifrån detsamma. Bengtsson tar hjälp av måleriets förskjutning från verkligheten, och hittar något stärkande i det fula och det svaga.

Elin Bengtsson, f. 1981, bor och verkar i Malmö. Hon har en MFA från The San Francisco Art Institute och en BFA från Konsthöggskolan Valand.

Posted in Vernissage/Opening | Leave a comment