RENLÄRIGHETER
Lars Embäck möter Bo Hylander

Öppning 6 februari 2021 kl 12.00 – 14.00
Utställningen pågår 6 – 21 februari 2021

Galleri Rostrum presenterar fönsterutställningen Renlärigheter – Lars Embäck möter Bo Hylander.

Tidigt i livet drabbades Bo Hylander (1941–2015) av schizofreni. I den här fönsterutställningen ser vi en målning av honom. Han kommunicerar med världen med bilder där allt som syns är på allvar. Bilderna var Bos livlina och naturliga språk.

Jag bidrar med en installation på golvet. Mitt verk utgår från erfarenhet av psykisk ohälsa i andra hand genom min mors paranoia och schizofreni. Upplevelserna tillsammans med mamma i familjen under uppväxten har utvecklats till ett konstnärligt motiv.

Jag kan fortfarande känna närvaron av mammas smärta och oro. Samtidigt som jag växte upp tillsammans med henne undrar jag vem hon var. Hennes person känns välbekant och främmande. På ett liknande sätt kan Bo Hylander både ha varit sig själv och en okänd för sig själv och andra. Enligt Bo bröt sjukdomen ut genom olycklig kärlek.

“Jag går dit”. Det finns ett spår där borta i hörnet i smutsen vid sidan av vår längtan efter att vara fläckfria. Språket rymmer ett större rum som aldrig blir entydigt och rent. Där kan vi mötas och gå tillsammans mot betydelsernas centrum.

Lars Embäck

Se även Lars Embäcks nyutkomna bok Family Life, The Artist’s Hidden Secrets (2020).

 

 

 

ERFARNA KVINNOR
Berit Sahlström

Utställningen pågår 24 februari – 13 mars 2021

Galleri Rostrum presenterar fönsterutställningen Erfarna kvinnor av Berit Sahlström.

För sjutton år sedan vävde jag porträtt av engelska suffragetten Sylvia Pankhurst (1882-1960), hon som livet igenom kämpade mot fascism och kolonialism. För åtta år sedan flyttade jag till Malmö och lärde känna kontaktskaparen, läraren och virkerskan Lena, en viktig person för oss grannar runt innergården i kvarteret Nötskrikan längs Södra Förstadsgatan.

När Lenaväven var klar såg jag banden mellan vävarna trots alla porträtt, gobelänger och år mellan dem. Idag är jag nog själv mer erfaren, förstår att djupare uppskatta människor och miljöer i min omedelbara närhet, både i motsats till och likhet med världsberömda revolutionärer på den internationell arenan. Alla att ihågkommas Internationella kvinnodagen, 8 mars, 2021.

Berit Sahlström

 

 

GATANS POESI
Världspoesidagen 2021

Utställningen pågår 16 – 28 mars 2021

Galleri Rostrum presenterar fönsterutställningen Gatans Poesi – Världspoesidagen 2021.

I utställningen blandas poesi och konst i en visuell poesipromenad och i en installation som tar plats i skyltfönstren på gågatan och slutar på Galleri Rostrum.

Utställningen inkluderar dikter av svenska och internationella poeter som Lars Norén, Lasse Söderberg, (Sverige), Hans Magnus Enzensberger (Tyskland), Humberto A’kabal (Guatemala), Marta Pessarrodona (Spanien) med flera. Affischerna är designade av Pepe Viñoles. Utländska och svenska poeter läser och samtalar med publiken.

Världspoesidagen inrättades år 2000 av Unesco. Syftet är att uppmuntra till att läsa, skriva, undervisa och publicera poesi. 21 mars firas årligen runt om i världen. Föreningen Poesidagarna har sedan 2012 firat Världspoesidagen i Malmö under tre dagar på olika platser. Arrangemanget görs i samarbete med olika kulturaktörer.