Anna Clarén
När allt förändrades

4 – 26 mars 2023
Galleri Rostrum

Facebook
Instagram

”I juni 2012 föddes vårt tredje barn, en ljuvlig pojke med guldlockigt hår. Till en början var allt som det brukar vara för en småbarnsfamilj, men efter ett tag började vi se en förändring. Vår pojke ville inte se oss i ögonen längre och han slutade prata. Han började sova dåligt om nätterna. Han gick upp ur sängen och sprang runt i huset, i flera timmar kunde han vara vaken. Månaderna gick. Han lärde sig inte att prata. Han lyssnade inte efter sitt namn och han ropade inte på oss om något var fel. Vi förstod inte, hur skulle vi göra för att nå vårt barn, hur skulle vi kunna ge honom det han behövde?
Snart drogs en stor utredning i gång och efter ett halvår diagnostiserades vår pojke med autism och intellektuell funktionsnedsättning.
Under denna period sökte jag mig till min kamera. Jag fotograferade under fyra års tid (2013-2017). Kameran blev en kanal att leda ut det kaos av motstridiga känslor som jag upplevde.
Alla elaka dialoger som utväxlades skrev jag ned, jag ledde dem ut genom pennan. Att vara totalt ärlig var nödvändigt, även om mina känslor stundtals varit fula och skamfyllda. Via berättandet kunde jag förstå, och till slut också förlåta och försonas.

Idag är vår fina pojke tio år. Han kan fortfarande inte prata, men han kan cykla, han kan simma och han kan åka skidor som en kung! Han har visat mig ett nytt sätt att leva; en vardag med fasta rutiner och med hemmet som bas. Han har hjälpt mig att se skönheten i det vanliga, det till synes enkla är idag fullt av nyanser.”

Anna Clarén
10 februari 2023


När allt förändrades
(Max Ström, 2018) är ett gränsöverskridande arbete där dokumentära fotografier blandas med dialog i manusform. En nydanande helhetsupplevelse har skapats, där betraktaren leds in i både konstnärens men också betraktarens egen upplevelse av kris. I samspelet mellan den raka dialogen och det intima fotot samt i tystnaden mellan det som sägs, bereds en plats för betraktarens egna upplevelser, utifrån sin egen sinnevärld.

Anna Clarén (1972) är fotograf som arbetar i en subjektiv dokumentär tradition. Clarén hämtar sina motiv från det allra närmsta; familjen, vännerna och det liv som levs i det vardagliga. Fotografierna är ofta vackra men innehåller samtidigt något sårbart och oroväckande. Clarén debuterade 2006 med boken och utställningen Holding som samma år vann pris för bästa fotobok i Sverige. Därefter har hon gjort flertalet större fotografiska serier Holding (Journal 2006), Puppy Love (Journal, 2009), Close to home (Max Ström, 2013), When everything changed (Max Ström, 2018) samt Need to be needed (Max Ström, 2023). Anna Clarén räknas till en av de mest inflytelserika samtida fotograferna i Sverige, hon har haft separatutställningar på bland annat Dunkers kulturhus i Helsingborg, Malmö Muséer och på Fotografiska i Stockholm. Claréns bilder finns representerade på ett flertal statliga instanser, bland annat på Statens Konstråd och Moderna Museet i Stockholm. Anna Clarén är en av huvudlärarna på Nordens fotoskola, Biskops Arnö där hon varit med och utbildat en ny generation fotografer och bildjournalister i Sverige.

 

 

Videoinspelning från vernissagedagens artist talk, modererat av Carina Stankovich:

 

 

 

Installationsvyer, Galleri Rostrum: