Galleri Rostrum presenterar:

 

Välkommen till vernissage lördagen den 22 september 12-16, med konstnärssamtal kl 14. 

Utställningen pågår 22 september – 21 oktober. 

Galleriets öppettider tors 18-20, fre 14-18, lör-sön 12-16. 

 

Ritornello

Ewa Berg arbetar seriellt både med måleri och serigrafi där färgens materialitet formar resonans till de figurativa elementen. Rumslighet konstrueras och dekonstrueras. Både det abstrakta och det figurativa kan ses som pågående dramer där möbler, ting, färg och ornamentik utspelar sin kamp. Återbruk av bilder, där måleriets färgkombinationer bildar en dramaturgi av scener och spelplatser.

.

”Ritournelle” kommer ursprungligen från italienskan och är en musikterm som betyder ”liten refräng” som i musikstycken kommer efter versen i sången men i Deleuze och Guattaris ”Tusen platåer” vill de kalla det ”Ritornello” och definierar det mer som en refräng som kommer om och om igen med små variationer.

De nämner t ex att ett barn nynnar eller hummar för sig själv när det är rädd för mörkret. Barnet besvärjer det okända för att invagga sig i säkerhet. Hen sjunger och nynnar för att i kaoset finna ro. I den betydelsen tycker jag att min bildvärld befinner sig. Jag hummar och återkommer till samma element men de är inte alltid det samma, repetition, differentiering och nyansering. Ritornellon skapar mitt territorium. Territorium som plats i tid och rum.

I verket Kronos har en färgkodning av tiden skett kronologiskt. Foto som tagits dagligen bildar underlag till färgkoden. Ett arkiv av tid och färg.

Bio:

Ewa är utbildad på HDK i Göteborg och Malmö Konstskola Forum, som sedermera blev Malmö Konsthögskola. Har ställt ut både nationellt och internationellt. Ställde senast ut på Kunstverein Baden, Österrike 2018. Är inköpt av Statens konstråd och är .representerad på ett antal samlingar.

Hon har varit på flertalet Artist in Residences i Danmark, Tyskland och WSW i New York, USA.