25 oktober – 17 november 2024
Jesse Avdeikov
Laura Dahlberg
Gunzi Holmström
Juliana Hyrri
Kalle Mustonen
Linda Roschier
Kvällsvernissage fredag 25 oktober kl. 17:00 – 20:00
Artist talk kl. 18:30
Utställningen Reliefer för djur är ett utbyte mellan två konstnärsdrivna gallerier: Galleria Huuto i Helsingfors och Galleri Rostrum i Malmö. Konstnärerna från Malmö ställde ut i Helsingfors i september, och nu är det de finska konstnärernas tur att visa sina verk i Malmö.
Vi närmar oss temat med lekfullhet och inlevelse i hur konst för djur kunde se ut – i form av reliefer i olika förverkliganden och tekniker – från elektronik till broderi och mycket annat.
Det pågår en inspirerande debatt angående vårt förhållande till växter och djur, som handlar om hur vi förhåller oss till andra livsformer än vår egen – vårt språkbruk och våra attityder, våra åsiktsmässiga hierarkier och våra förutfattade meningar. Den traditionella uppfattningen att djur reagerar enbart enligt reflexer och yttre stimuli håller på att vika för insikten om att både växter och djur har en intelligens och en vilja, och förstår mycket mera av sin omgivning än vi kanske trott. Redan Charles Darwin skrev, att det inte finns någon fundamental skillnad mellan människor och högre stående djur vad beträffar deras emotionella, mentala och moraliska förmågor.
Utställningen är ett initiativ av Gunzi Holmström, som tillsammans med Galleria Huuto arrangerat ett liknande projekt med Galleri 54 i Göteborg år 2021.
Jesse Avdeikov (f. 1986) är en bildkonstnär som arbetar med måleri, broderi, text och installation. Avdeikovs senaste verk är så kallade trådmålningar, där han använder sina förmåga som målare för att brodera. Verken härrör från en självbiografisk plats, och berättelserna är viktiga. Avdeikovs konst tar upp teman som vänskap, olika livsstilar, vikten av njutning, ensamhet samt födelse och död. Han är inspirerad av YouTube-videor, den klassiska målarkonsten, hundar, känslor och livets absurda aspekter. Avdeikov bor i Helsingfors.
www.jesseavdeikov.com
instagram: @jesseavokado
Laura Dahlberg (f. 1991) är en bildkonstnär vars praktik fokuserar på samexistensen av nuvarande arter och teknologi, och införlivar samtidigt uråldriga föreställningar om krafterna hos de naturliga elementen. Hon är intresserad av att skapa utrymmen där vi kan etablera kontakt med mekaniska varelser. Dahlberg tog kandidatexamen i konst i Saimaa Yrkeshögskola (2016) och MA i bildkonst i Konstuniversitetets Konsthögskola i Helsingfors (2022).
www.lauradahlberg.com
instagram: @dalai_laura_
Gunzi Holmström (f. 1964, Borgå lk) arbetar intuitivt och bearbetar sina egna upplevelser av den andliga dimensionen i sin konst. Hennes tekniker är måleri, skulptur och video, och hon är särskilt intresserad av de symbolistiska och surrealistiska traditionerna och det medeltida visuella narrativet. Just nu gör hon sitt fjärde offentliga konstverk som består av en bronsskulptur, ljudinstallation och biosensorer som registererar signalerna från rötter och mycel i jorden. Holmström studerade skulptur vid Åbo konstakademi och tog sin magisterexamen på Konsthögskolan Valand 2006. Hon bor i Helsingfors.
www.gunholmstrom.com
instagram: @gunziholmstrom
Juliana Hyrri (f.1989) är en helsingforsbaserad bildkonstnär som arbetar med måleri, serier och teckning. Han har visat sina verk i Finland och internationellt, och publicerat två prisbelönta grafiska romaner. I Hyrris verk kolliderar perception och upplevelsens ögonblick med något misstänksamt och vilseledande. Gränser bleknar och berättelser glider in i varandra. Hyrri har en magisterexamen i bildkonst (måleri) på Konsthögskolan Helsingfors och en magisterexamen i visuell kommunikationsdesign från Aalto-universitetet.
www.julianahyrri.com
instagram: @julianahyrri
Kalle Mustonen (f.1979) är en finsk skulptör baserad i Helsingfors och född i Lahtis. Han är känd för storskaliga träskulpturer som visas på museer och i det offentliga rummet. På senare tid har Mustonen drivits mer och mer mot filmiska installationer med ljudlandskap. Hans lynchiska experimentella elektroakustiska projekt använder sensorer som bjuder åskådarna djupare in i upplevelsen. Utforskningar i modulär syntes stöds av Konstfrämjandet i Finland.
www.mustone.blogspot.com
instagram: @kmustonen
Linda Roschier (f. 1979, Vanda) arbetar inom området utvidgat måleri. Hon gör ofta installationer med oljemålningar och andra objekt som glas, linneduk och olika frön. Roschier är intresserad av måleri som en mänsklig teknik, som flätar samman känslor, intellekt och något okänt.
Linda Roschier tog magisterexamen i Konsthögskolan i Helsingfors 2020 och i Aalto Universitet 2009.
www.lindaroschier.com
instagram: @lindaroschier