Irina Laaja
Marija Žiemytė
Ann Rosén
Lucas Nagel
Jon Nicklas Lundberg
Vernissage lördag 1 juni 12:00 – 16:00
Finissage 9 juni 12:00 – 16:00
Performance med Ann Rosén kl. 14:00
1 – 9 juni 2024
Galleri Rostrum presenterar utställningen NYTT 2024, en introduktion till konstnärsgruppens nyaste medlemmar.
Varmt välkomna!
Irina Laaja (f. 1989, Vasa, Finland) är en Malmöbaserad konstnär som främst arbetar med textil och mixed media skulptur men även foto, video och performance. Kroppen är nästan alltid närvarande och dess komplexitet och signifikation fascinerar henne; hur något så konkret och självklart också är så krångligt och svårt. Hur syner på, och definitioner av, sexualitet, normalitet och obscenitet vävs in genom vår fysik och undermedvetna. Laajas praktik är både konceptuell och konfessionell med stort fokus på processen, kroppen och de upplevelser som härrör ur den. Laaja tog sin Master i Fri Konst från Umeå Konsthögskola 2020 och hennes verk har visats både nationellt och internationellt på gallerier och institutioner som Museu Têxtil, virtuellt museum baserat i New Orleans; Bildmuseet, Umeå; Galleri Alva, Umeå; ReTramp Gallery, Berlin; Misschiefs, Stockholm; och RÝMD Gallery; Reykjavik.
Jon Nicklas Lundberg (f. 1976, Lund) är en multidisciplinär konstnär baserad i Malmö. Hans praktik kretsar kring ljud, men experimentellt förgrenar han sig till andra medier där han utforskar deras potential för uttryck genom sonisk sammanflätning. Han är intresserad av deltagande transformativa processer där definitioner måste omvärderas, och därigenom sätta fokus på akuta sociala och politiska frågor. Lundberg har studerat konst- och musikrelaterade ämnen vid Konstfack och Lunds universitet. Han har deltagit i internationella residens- och konstprojekt, bland annat på Trans-Media-Akademie Hellerau e.V., Dresden; Crawford College of Art & Design, Cork, Irland; och Elektronmusikstudion “EMS”, Stockholm.
Instagram: @jn_lundberg
Lucas Nagel (f. 1974, Basel, Schweiz) är skulptör och målare baserad i Höör, Skåne sedan 2007. Huvudtemat i hans konst är naturen som en outtömlig källa för en förändring av sinnet. Nagel pendlar ständigt mellan de två medierna måleri och skulptur i sina verk. Den viktigaste faktorn i hans skulpturer är materialet. Dess stelhet men samtidigt dess flexibilitet är en tillgång till vad han vill uppnå i sina former. Materialet bildar konstverkets DNA, det begränsar dess egenskaper, precis som allt i oss och i resten av naturen men är under hans ständiga inflytande. Oftast förknippas slutformen med en urform, ett mellanting mellan växt och djur, något som kan ha funnits, dött ut eller upptäckts på nytt. En påminnelse om vårt ursprung.
Nagels verk har ställts ut i flera olika gallerier och institutioner på nationell nivå, inklusive Nordic Art Agency, Malmö; Dunkers Kulturhus, Helsingborg; Galleri Moment, Ängelholm; Galleri Sigma, Växjö, och på internationell nivå i Berlin (Artist-in-residence), Madrid (galleri) och Paris (konstmässa).
Ann Rosén (f. 1956) är kompositören, musikern och bildkonstnären som började sin karriär inom bildkonsten på 1980-talet. Sedan 1990-talet har Roséns konstnärliga fokus legat på musik och ljudkonst. Hennes verk har bland andra platser framförts på Fylkingen, Stockholm; Kungliga Operan, Stockholm; Moderna Museet, Stockholm och South Bank, London. Rosén har spelat på klubbar i Berlin och London, medverkat i allt från undervattenskonserter till internationella festivaler som Huddersfield Contemporary Music Festival, England och Bendigo International Festival of Exploratory Music (BIFEM), Australien. Sedan flytten till Skåne har Rosén haft separatutställningar på Galleri 21, Galleri Ping Pong och Digitaliseum i Malmö.
Marija Žiemytė (f. 1988, Vilnius) är textilkonstnär baserad I Malmö med kandidatexamen från Vilnius Academy of Arts, Textile Art and Design (2022). I hennes konst skildrar och återspeglar hon ofta sina personliga upplevelser, värdefulla minnen och sin nära koppling till naturen. Textilier är Žiemytės huvudsakliga material i hennes konstnärliga uttryck, där hon använder sig av traditionella tekniker som sömnad och broderi. Hennes verk har tidigare utförts i mindre skala, men tar numera mer experimentella former. Žiemytės textilskulpturer leker med rymd och skala, såväl som video och ljuskonst. Ljus utgör en central del av hennes praktik, både visuellt och konceptuellt.
Žiemytė har deltagit i en rad olika grupputställningar och projekt i hennes hemland Litauen, däribland Contemporary Art Fair “ArtVilnius’22”, “Culture Night Vilnius 2022”, “Zoetrope”, och “Zoetrope II”. Hennes verk har även visats på The 7th Riga International Textile and Fiber Art Triennal, och “Making of..!”, Malmö.