Vad skulle hända om någon skickade vykort till sin brevbärare och berättade om upplevelserna under sin semester? Skulle brevbäraren läsa vykorten innan de levererades till den angivna adressen?
I en imaginär övning har Helena Fernández Cavada skrivit till brevbäraren som delar ut post till Galleri Rostrum om hennes intryck kring den oroande förändringen i det politiska landskapet under en kort semester i södra Spanien. Med hjälp av olika visuella verktyg (installationer, teckningar, video) ställer sig utställaren frågor om normaliseringen av den obskurantism, intolerans och ultranationalistisk extremism som idag spänner över södra till norra Europa och hotar de mest utsatta: kvinnor, invandrare, fattiga…
Det gyllene solljuset över Medelhavet och den lugna semestern kan inte skingra de mörka skuggor som tornar upp sig över kontinenten. Och, eftersom hennes tankelek kräver det, nödgas Fernández Cavada under denna utställning slå följe med Virginia Woolf och Marian Garces solidariska idéer.
Helena Fernández Cavada föddes i Madrid och bor numera i Malmö.
Hon studerade bildkonst på Universidad Complutense de Madrid och vid Kungliga Akademin i Stockholm, som artist in residence.
Hon har bott och arbetat några år i Mexiko, där hon gjorde olika konstnärliga projekt både på offentliga platser och i museer och gallerier. Hon har haft såväl egna som kollektiva utställningar i Mexiko, USA, Guatemala, Brasilien, Argentina, Spanien, Frankrike, Holland, Tyskland, Storbritannien, Sverige och Danmark.
Hon publicerade nyligen “Letters to my mother”, en konstnärsbok om korrespondensen med hennes mamma som bodde i Spanien under Francisco Francos diktatur under åren 1936-1975.