Artbus

 

The Joy of Welding/Jukka Värelä med assistans av Jon Åkerlind September-oktober 2012 Malmö – Visby 

 

The Joy of Welding är ett pågående projekt som hade sin start för flera år sedan när jag skaffade min första bärbara svetsmaskin. Det innebar en stor frihet att ha den lätta utrustningen med till olika platser. Samtidigt har jag flyttat min ateljé ut och bjuder alla besökare att delta och påverka processen.

 

Konceptet är enkelt. Under viss tidspress svetsas och byggs skulpturerna, utan skisser, i stunden och med varje ställes förutsättningar.

 

Jag utgår från färdigt, gratis, övergivet material som finns nära och har kommit till sin ända. Min avsikt är att ge ny betydelse och förädla det.

 

Diskussioner som kommit upp i de olika sammanhangen där jag varit med”The joy of welding” rör bl a frågor om miljö och ett hållbart samhälle, och är också en förutsättningslös studie i naturens oändliga former och strukturer.

 

Dokumentation: 2012 Cecilia Sering

 

Endless column

Under projektet The Joy of Welding kommer Jukka Värelä att genomföra Endless column.

Jag kommer att använda begagnade cyklar som material för att bygga en kolonn/pelare/torn. Lika delar av herrcyklar svetsas ihop som en rytmisk kedja.Verket ska nå några meters höjd och visa principen för att bygga en oändlig kolonn.

Delar som jag använder är själva trekantiga ramen som herrcyklarna har. Konstruktionen blir en parafras på Constantin Brancucis “Endless column” från 1923 som finns i Romanien och är en hyllning till en av 1900-talets viktigaste konstnärer. Han skulle ha fyllt 130 år i år.

 

©Jukka Värelä

 

©Jukka Värelä

 

©Jukka Värelä

 

©Jukka Värelä

 

 

Mera info: www.rostrum.nu www.jukkavarela.se eller gilla Jukka Solutions facebook-sida

 

       

The Joy of Welding är del av projektet Artbus

ARTBUS 2012 görs med stöd av Malmö Stad och Region Gotland, MKB, Mediaverkstaden Skåne