Corresponding Borders – Galleri 69 på Rostrum
15 – 30 april 2023

Kristin Bergaust
Alaid Castro
Cathrine Constanse
Hanna Høiness
Frode Sten Jacobsen
Trond Arne Vangen
Pucho Alexis Parra

Inspelning från vernissagedagens artist talk (YouTube)
Instagram
Facebook

“We met on the border, between Sweden and Norway,

in Morokulien.

We had Corresponding Borders, both the Swedes and the Norwegians had a similar experience.

With the world of today as a frightening backdrop, we made art.

Individual expressions, in a group exhibition–for peace.”

Utställningen Corresponding Borders är ett andra nedslag i utbytet mellan svenska och norska konstnärer knutna till de konstnärsdrivna Galleri Rostrum, Malmö och Galleri 69, Oslo. Efter inledande kontakt våren 2022 träffades konstnärerna några sommardagar i mikronationen Morokulien på gränsen mellan Norge och Sverige för att samtala och dela med oss av konstnärliga idéer och uttryck. Ett utbyte som kom till att kretsa kring tankar och idéer om fred, gränser, och nationers relationer och samspel med varandra. De utställda verken kan ses som en respons eller förlängning av dessa meningsutbyten utefter förslag till rekonstruktion av Morokuliens fyra grundpelare. Ett utbyte om natur, kommentarer om kolonialism, den s.k. ”Tavelstriden” mellan Norge och Sverige, och utvidgad gränshandel av kulinarisk och kulturell export.

 

Hanna Høiness är konstnär baserad mellan Fredrikstad och Oslo, Norge, vars praktik omfattar måleri, textil och installation. Hon har haft utställningar i Norge såväl som utomlands och finns representerad på Stortinget och Kulturdirektoratet i Oslo. I Corresponding Borders visar Høiness målningar i form av en fortsättning på Ulrika Pihlströms projekt Tavelstriden: ett måleri, vilket visades i utställningen Grannskap –Nabolag på Galleri 69 2022.

Cathrine Constanse Gjelsnes arbetar med video, installation, objekt, skulptur, performans, relationell estetik, institutionell kritik, såväl som aktionism i egenskap av hennes persona Fru. Felgen. Mellan 1994-2003 var hon en av galleristerna i G.U.N, och har sedan 2004 arbetat som curator på Galleri 69. Hennes verk har ställts ut i Norge såväl som internationellt.

Trond Arne Vangens praktik sträcker sig mellan skulptur, installation, performans, och video. Hans verk har visats i en rad olika internationella utställningar i solo- såväl som kollaborativ konstellation. Vangen har även arbetat som gallerist på gallerist på G.U.N, Sound of Mu, Galleri 69 och Kvartetten. I Corresponding Borders ställer han ut skulpturen The missing peace.

Kristin Bergaust är konstnär, researcher och professor på fakulteten för teknologi, konst och design (TKD) på OsloMet. Hennes arbete omfattar video, animation, digitalt bildspråk, ljud, och installation. Sedan 2015 har hon utvecklat Oslofjord Ecologies till ett konstnärligt researchprojekt, och leder även det transdisciplinära konstnärliga researchprojektet FeLT – Futures of Living Technologies. Hennes intresse ligger i att bidra till idéer om gemensamma framtider genom samtidskonst och konstnärliga arbetsprocesser.

Pucho Alexis Parra flyttade till Norge 2006 och har sin konstnärliga bakgrund från Havana, Kuba. Han har lång erfarenhet som grafiker inom silkscreen och litografi, med omfattande utställningsverksamhet på Kuba och i Europa. Parra är medlem i Norsk Billedhuggerforening, och skapar konstnärliga arbeten vilka ofta reflekterar ett breddat intresse i ekologi jämsides hans erfarenhet av att röra sig mellan skilda samhälleliga förutsättningar och kulturer. I SENT (Site-Ecology-Nature-Technology), har Pucho utvecklat ett avkopplat möteslokal, projektrum och studio tillsammans med partner Kristin Bergaust.

Alaid Castro är skolad som ljudprogrammerare för radio och arbetar på en nationell radiostation i Havana, Kuba. Under hans vistelse i Norge och Sverige 2022 samarbetade han med sin bror Alexis Parra Pucho och Kristin Bergaust för att expandera perspektiv på idéer om gränser. Med Morokulien som utgångspunkt reflekterade Castro över samhälleliga och materiella förutsättningar kring och mellan Norge/Sverige och Kuba.

Frode Sten Jacobsen har en MFA från Kent Institute of Art & Design (KIAD), Storbritannien. Hans konstnärliga praktik omfattar konceptkonst och video.Galleri 69
är ett konstnärsdrivet galleri i Nedre Grünerløkka, Oslo, Norge
www.lufthavna.no/galleri-69

 

Videoinspelning från vernissagedagens artist talk:

 

Installationsvyer, Galleri Rostrum: