Välkommen till öppning utan vernissage lördagen 5 september kl. 12-18

(Konstnären är på plats på galleriet)

Utställningen pågår 5–27 september 2020

Öppet: torsdag kl. 18–20, fredag kl. 14–18 och lördag & söndag kl. 12–16

Välkommen till Trees Growing Bugs (Or, can’t spot the woods for the tree)! Malmökonstnären Helga Steppans verk växer fram i gallerirummet på Rostrum och ut i en närbelägen park. De olika konstverken i utställningen består av fotografi, skulptur, hittade objekt, ljudinstallation och zines tillsammans med arkivmaterial.

I utställningen bjuder Steppan in till möten med olika tjuvlyssnande och närgånget nyfikna trädarter i överlappande ekosystem genom(o)naturliga materialiteter från ”växtvärlden”. Träden har vuxit fram i olika tider av mänsklig påverkan och kontroll av naturen. Vår egen TikTok-epok har till exempel satt sina spår i frambringandet av olika världar av arter som möts.

Steppan visar verk från serien I can Hear you, can you see me? (The Baumbeobachter) där hen undersöker trädarten “Pseudpinus telephoneyensis”, som rapporterades 1999 av Humphry M. Bowen i ett av Botanic Society of the British Isles nyhetsbrev. Det är en relativt ny trädart, som karakteriseras av sin oförmåga att reproducera sig själv, men förmåga att plocka upp signaler och producera spår. ”Pseudpinus telephoneyensis”, har en föregångare i ”The Baumbeobachter” som observerades på västfronten i Ingenmansland i Belgien och Frankrike 1914-18. Genom exkursioner i Storbritannien söker Helga Steppan efter, hittar och dokumenterar träden och dess integrerade biologiska symbios med andra arter, samtidigt som hen samlar in och kategoriserar deras löv, grenar, barr och kottar.

Utställningen Trees Growing Bugs (Or, can’t spot the woods for the tree) rymmer även två olika samarbeten. Tillsammans med Nicklas Marelius planterar Steppan trädet Eavesdropping Leaves och med Cassandra Troyan publicerar Steppan ett zine BXBI News från träd, med uppdateringar om “Pseudpinus telephoneyensis” i framtiden.

Denna utställning stöds av Konstnärsnämnden och innehåller arkivmaterial från
Imperial War Museum i London, UK.

Online live events från galleriet under utställningen.

Zoom länk: https://us02web.zoom.us/j/9142584725

Zine Release/ Talk Cassandra Troyan & Helga Steppan Fre. 18 september, kl. 18.00 (GMT+1)

Artist Talk (English) Helga Steppan + possible Guest Fre. 25 september, kl. 19.00 (GMT+1)

Konstnärssamtal (Svenska) Helga Steppan + möjlig gäst Lör. 26 september, kl. 19.00 (GMT+1)

(P.g.a. COVID-19 är det inte möjligt att närvara på galleriet under eventen.)

Utställningen är del av Malmö Gallerivecka 24–27 september 2020

Obs! Under denna vecka har galleriet andra Öppettider: Tors–Sön 12.00–18.00