Online-event – länk till streaming kommer att finnas tillgänglig på hemsida och på facebook.

Jesper Nordberg Solo/Nollbudget Videodirekt -4 fragment av Malmö

Tisdag 24 november 2020

I detta projekt improviserar Jesper till 4 kortfilmer som porträtterar i kulturen dolda platser i Malmö. I filmerna, gjorda av legendariska Nollbudget Videodirekt porträtteras skönheten i ett antal platser som sällan exponeras i kulturen. Gemensamt för samtliga platser är att det vackra kanske inte är uppenbart vid första anblick, och att de sällan eller aldrig omskrivs som något värt att se. För de som inte besökt platserna lär känna Malmö bättre, och att de som är välbekanta med platserna får se dem i ett nytt ljus. Filmerna är inspelade på kv. Malmen på Möllevången, Fregatten på Värnhem, Mässingshornet på Kirseberg och Oasens Blomsteraffär på Öster.

Jesper Nordberg är en ung kontrabasist, baserad i Malmö och Köpenhamn, där han studerat på Rytmisk Musikkonservatorium. Han har arbetat med en rad framstående jazzmusiker, som t.ex. Jesper Zeuthen, Tomasz Dabrowski och Michala Østergaard Nielsen. Med en stor ton och karakteristisk fingertoppskänsla för rytmiska förändringar och förvrängningar, har han etablerat sig som en egen röst på jazzscenerna i både Köpenhamn och Malmö. Han har ett stort intresse för folkmusik från Balkan och har samarbetat med musiker från Kroatien, Serbien, Bosnien, Makedonien och Rumänien.

Nollbudget Videodirekt är ett underjordiskt kortfilmskollektiv: som har tillverkat “Bra Ställen att hänga i Malmö” m Henrik Möller och ”Skäggtrilogin”. Videodirekt tillämpar en strikt nollbudgetestetik. VHS, billiga DV-kameror, mobiltelefoner, befintligt ljus, kameramic och improviserat skådespeleri. Inspirationskällorna är Cinema of Transgression (Nick Zedd, Richard Kern), Bröderna Kuchar, John Waters m fl. Hittills har de tillverkat ett 30tal kortfilmer.

Videodirekt är även aktiva med Nollbudgetfilmfestivalen som har turnerat runt på klubbar och events runtom i landet. Ska det visas kortfilm ska det vara fest.