6 – 28 januari 2024
Vernissage lördag 6 januari 12:00-16:00

Leonard Forslunds utställning gult monument är en installation av stora gula vaxmålningar. Dessa kvadratiska målningar bearbetar bland annat emoji-motiv, där döda insekter har fastnat i det varmflytande vaxet och stelnat som inlagringar. Utställningen pendlar mellan en naturens och kulturens inertia.

Leonard Forslund (f. 1959, Landskrona) är utbildad vid Det Kongelige Danske Kunstakademi, i Köpenhamn mellan 1982-88, och bor och arbetar där sedan dess. I utställning efter utställning i nästan fyra decennier, både i Danmark och Sverige, har Forslund följt den ständigt föränderliga agendan för sitt måleri. Som en forskare som kontinuerligt testar hållbarheten i sina hypoteser utmanar han måleriet som kategori. Många av hans verk ingår i en slags måleri-installationer som relaterar till dimensioner, stämningar och färger i de rum de uppträder i, men också språkliga och samhällsmässiga betraktningar. Forslund är en konceptkonstnär, minimalistisk och romantisk på samma gång. Med en kirurgisk precision och frekvent användning av silhuetter av former och figurer, hämtade från bl.a. konsthistoriens väldiga bildbank, lyckas han med sitt rationella förhållningssätt ändå skapa några drömbilder som kommunicerar med betraktarens mer irrationella sidor.

Leonard Forslund är representerad vid en räcka offentliga konstinstitutioner i Norden såsom Moderna Museet, Stockholm; Magasin 3, Stockholm; Malmö Museum, Statens Museum för Konst, Köpenhamn; Aros, Aarhus; och Kiasma, Helsingfors. Han har också gjort många utsmyckningar och verk för det offentliga rummet i både Sverige och Danmark.

Källa: Lisbeth Bonde, kulturkritiker och curator.

 

Installationsvyer, Galleri Rostrum: