MAJA QVARNSTRÖM – ERIK LAGERWALL. Runt, runt, runt i cirklar Konstnärsduon Maja Qvarnström och Erik Lagerwall har arbetat tillsammans sedan 2011 och byggt installationer som återger olika exteriörer och interiörer. Deras signum har blivit den detaljerade kopieringen av vardagsverkligheten. Den skickliga materialbehandlingen lurar ögat som inte vill tro att också den minsta detalj är gjord av papper. Installationerna utspelar sig ofta i en slags övergångsfas mellan olika psykologiska tillstånd. När någonting som verkar helt klart plötsligt känns vagt och avlägset eller tvärt om, när det sätts i nytt ljus.

På Galleri Rostrum visar nu konstnärerna utställningen Runt, runt, runt i cirklar. En utställning som med objekt, video och sceniska fragment tar avstamp i den helomslutande rumsinstallationen Väntar på storm från 2013. ”Väntar på storm ser ut som ett vanligt och vardagligt hem som kan tillhöra vem som helst. Ingen syns till, men den bostad som invånaren skapat och arrangerat avslöjar ändå något om dennes försök att tolka och kontrollera den omgivande världen. Det statiska i själva installationen ger motkraft till den odefinierbara, tryckande känslan av väntan och till den oro som känslan skapar. Den väntade stormen kan vara ett omskakande oväder lika väl som en liten obetydlig händelse.”

Maja Qvarnström (f. 1987) och Erik Lagerwall (f. 1990) träffades på en konstskola utanför Malmö, där Maja studerade fotografi och Erik måleri och skulptur. Första gången de samarbetade var inom ett fotoprojekt vars miljö de byggde upp. Samtidigt föddes tanken på en uppbyggd miljö som ett självständigt konstverk och deras gemensamma estetik började ta form i riktning mot den första installationen. Vårsalongen 2012 på Liljevalchs konsthall i Stockholm blev deras språngbräda till en bredare publik. Den internationella debuten kom med Väntar på storm för Åbo Konstmuseum och för tillfället arbetar duon med en ny installation som kommer att visas i början utav nästa år på Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn.